Proiectul european SoTecIn Factory – Fabrica de inovare socială și tehnologică pentru lanțuri valorice industriale circulare și cu emisii scăzute de carbon, condus de Institutul pentru Inginerie Sisteme și Calculatoare, Tehnologie și Știință (INESC TEC), caută antreprenori sociali europeni cu experiență în tehnologie pentru a dezvolta soluții care contribuie la o industrie mai circulară, mai durabilă și mai rezistentă. Proiectul va oferi 3,3 milioane de euro printr-un apel deschis până pe 28 septembrie.

Scopul principal al acestei inițiative este de a sprijini inovațiile sociale care îmbunătățesc circularitatea lanțurilor valorice, reducând în același timp amprenta de carbon a industriilor. În acest sens, apelul urmărește să sprijine 25 de antreprenori sociali europeni (inclusiv cercetători, IMM-uri și start-up-uri) care prezintă idei inovatoare bazate pe tehnologie pentru a aborda provocările circulare, și anume în ceea ce privește textilele, plasticul, ambalajele, alimentele, apa și nutrienții. lanțuri valorice.

În termeni practici, explică Gustavo Dalmarco, coordonator de proiect și cercetător la INESC TEC, ceea ce se caută sunt, de exemplu, „soluții care ajută la reducerea și înlocuirea materialelor plastice de unică folosință, maximizând potențialul ambalajelor; platforme sau instrumente care ajută la conectarea consumatorilor. și producătorii agricoli; soluții digitale cu abordări centrate pe date pentru a crește transparența și trasabilitatea în lanțul valoric agroalimentar sau care să permită o mai mare transparență a datelor, trasabilitate și verificabilitate la nivel de produs și să reducă impactul producției textile”.

„Ne propunem să facem pași importanți în tranziția către o economie circulară și cu emisii scăzute de carbon, folosind soluții durabile bazate pe inovarea socială, favorizând regândirea circulară, reducerea, reutilizarea, repararea, recondiționarea și alte strategii”, a spus el.

Într-un stadiu incipient, fiecare dintre cele 25 de entități selectate va primi 15.000 EUR pentru a sprijini dezvoltarea de produse și servicii inovatoare cu impact social. Din acest grup, 15 vor avea ocazia să participe la o demonstrație de tehnologie înainte de comercializare, care include suport suplimentar de 85.000 EUR.

Pe lângă finanțare, inovatorii sociali vor beneficia de mentorat, acțiuni de formare cu sprijin științific pentru implementarea soluțiilor lor și proiectarea modelelor de afaceri.

Acesta este primul dintre cele două apeluri din cadrul SoTecIn Factory – care, pe lângă INESC TEC, reunește alți cinci parteneri europeni: F6S Network (Irlanda); bwcon (Germania); Impact Hub (Austria); Metabolic (Olanda); și CNR (Italia).

Aplicațiile sunt deschise până pe 28 septembrie: https://bit.ly/3rkeocM.

Proiectul este finanțat de Programul Orizont Europa al Comisiei Europene. Vă puteți abona la newsletter și urmări activitățile SoTecInFactory și apelurile deschise pe www.sotecinfactory.eu.

INESC TEC, în calitate de birou de asistență al Enterprise Europe Network (https://een.ec.europa.eu/), sprijină acest program european și este disponibil pentru a elimina orice îndoială și pentru a oferi suport personalizat pe tot parcursul procesului de aplicare. Cereri suplimentare sunt posibile prin e-mailul een-portugal@inesctec.pt.