Săptămâna trecută, membrii Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Operațional ENI România-Republica Moldova s-au reunit, la Chișinău, pentru întâlnirea de bilanț anual al programului.

Programul România-Republica Moldova finanțează 81 de proiecte, cu o valoare de 70,8 milioane euro fonduri nerambursabile. Până în prezent, 43 de proiecte și-au finalizat perioada de implementare și se estimează că alte 10 vor fi finalizate până la finalul anului. Proiectele vizează atât investiții în infrastructură medicală, în infrastructura de educație și cea de transport, precum și în modernizarea punctelor de trecere a frontierei aflate la granița cu Republica Moldova.

Au fost achiziționate echipamente pentru școlile și spitalele din zona de graniță și au fost realizate instruiri comune pentru cadrele didactice și pentru personalul sanitar din aria programului. Investiții importante au fost făcute cu ajutorul acestor proiecte de cooperare în dotarea și pregătirea inspectoratelor județene pentru situații de urgență și a partenerilor din Republica Moldova, în vederea unei mai bune reacții a populației în cazul unor situații de urgență.

În cadrul reuniunii, au fost discutate și prevederile noului proiect de regulament, elaborat la nivel european pentru a veni în sprijinul programelor la granițele externe ale UE, în contextul conflictului din Ucraina și al suspendării programelor de cooperare cu Rusia și Belarus, prin care sunt vizate măsuri de flexibilizare a implementării proiectelor și simplificarea anumitor proceduri de management al programului.

De asemenea, reprezentanții celor două țări partenere au vizitat trei dintre proiectele finanțate prin program, aflate în zona Chișinăului.

Sursa: MDLPA