Camera de Comerţ şi Industrie a României are plăcerea de vă anunţa lansarea celei de-a 29-a ediţii a Studiului Economic EUROCHAMBRES (EES 2022).

Raportul din acest an se bazează pe răspunsurile a peste 52.000 de companii din 26 de state, inclusiv din România şi reflectă rpovocările şi aşteptările mediului de afaceri pentru anul următor.

Drept urmare, EES 2022 surprinde preocupările mediului de afaceri în ceea ce priveşte redresarea post-pandemică, evoluţia vânzărilor pe piaţa internă, exporturile, locurile de muncă, încrederea în afaceri şi investiţiile care vor fi realizate în 2022. Cele mai mari provocări identificate de companiile europene se referă la scumpirea preţului la energie şi accesul întrerupt la materiile prime, lipsa lucrătorilor calificaţi, costurile forţei de muncă, accesul la finanţare, tranziţia digitală şi cerinţele de sustenabilitate. În acelaşi timp, companiile europene se aşteaptă la o creştere a vânzărilor interne, o creştere şi mai puternică a exporturilor, a investiţiilor, nivelul ocupării forţei de muncă ar trebui să se stabilizeze, iar nivelul general al încrederii întreprinderilor pentru anul următor revine după săderea dramatică din 2021.

La nivelul României, se preconizează ca vânzările naţionale să rămână constante pe parcursul anului viitor. Ceilalţi indicatori sunt pozitivi, însă nu sunt aşteptate îmbunătăţiri majore pentru 2022. Lipsa muncitorilor calificaţi va continua să fie principala provocare pentru afacerile româneşti şi în anul ce urmează.

 

EUROCHAMBRES-ECONOMIC-SURVEY-2022-Report

EES2022-Infographic