Ministerul Economiei a anunțat, miercuri, că va redeschide înscrierea la microgranturile pentru microîntreprinderi, PFA, ONG și cabinete medicale individuale eligibile, în cadrul schemei de ajutoare de stat pentru redresarea din criza COVID-19.

De asemenea, microgranturle și granturile de capital de lucru, de câte 2.000-150.000 de euro, de la Măsurile 1 și 2 „vor ajunge în scurt timp la beneficiari” – susține Ministeul Economiei, într-o postare pe Facebook.

Postarea face referire la proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Fondurilor Eurpene, care prevede suplimenatrea bugetului Măsurii 2 de la 350 de milioane de euro la peste 1 miliard de euro, modificarea pragului cifrei de afaceri la microîntreprinderi, în cadrul Măsurii 1, precum și aplicarea grilei cu RIR (rata internă a rentabilității investiției) la Măsura 3 – granturi de investiții. De asemenea, noul proiect de OUG va suspenda aplicarea Legii 220/2020, care prevedea schimbarea grilei de punctaj la Măsura 3 și extinderea categoriilor de beneficiari la toată schema de finanțare.

La Măsura 1, valoarea microgranturilor este de 2.000 de euro, însă proiectul de OUG prevede posibilitatea majorării acesteia pentru microîntreprinderile înființate în anul 2019, care au avut cifră de afaceri sub 5.000 de euro în acel an.

Ce spune acum Ministerul Economiei:

„Granturile nerambursabile vor ajunge în scurt timp la beneficiari

În contextul crizei provocate de COVID-19, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, alături de Ministerul Fondurilor Europene,  au început demersurile pentru a modifica OUG 130/2020, conform cerințelor mediului de afaceri prin:

  • suplimentarea sumelor pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru;
  • modificarea condițiilor pentru a redeschide înscrierea pentru măsura 1 – microgranturi, cu un nou prag la cifra de afaceri”.

Reamintim că la în perioada 12-21 octombrie 2020 un număr de 29.250 potențiali beneficiari au cerut microgranturile de câte 2.000 de euro de la Măsura 1. Cel puțin  41,5 milioane de euro au rămas neconsumați la această sesiune.