Programul Startup-Nation, Legea preventiei, reconstructia retelei de comert exterior si consolidarea capitalului autohton in economie se afla pe lista obiectivelor asumate de noul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Alexandru Petrescu.

„Provocarile majore ale mediului de afaceri romanesc (populat in proportie de 99% de IMM-uri ) tin de accesul dificil la finantare pentru activitatea curenta si investitii, un cadru legislativ si fiscal impredictibil si advers business-ului, dificultatea de a patrunde pe piete externe. Identificarea si implementarea rapida a solutiilor la aceste provocari vor constitui prioritati ale mandatului meu de ministru. Programul Startup-Nation, Legea preventiei, reconstructia retelei de comert exterior, esentiala pentru promovarea intereselor economice ale Romaniei in afara granitelor, consolidarea capitalului autohton in economie si crearea premiselor optime pentru atragerea de investitii straine sunt doar cateva dintre instrumentele pe care le voi dezvolta pentru a-mi atinge obiectivele asumate”, se arata intr-un mesaj al ministrului Petrescu transmis de Ministerul Economiei.

Acesta sustine ca in activitatea sa de ministru al Economiei s-a ghidat dupa deviza: construim „cu mediul de afaceri” si nu „pentru mediul de afaceri”, iar in cele doua luni de mandat a reusit imbunatatirea cadrului legislativ si adoptarea unor masuri cu impact in domenii cheie din economie (resurse minerale, industria de aparare, proprietate intelectuala, protectia consumatorului, guvernanta corporativa).

De asemenea, fostul sef de la Economie afirma ca a reusit construirea unor instrumente de finantare durabila a proiectelor viabile economic in sectoare strategice prin valorificarea eficienta a activelor companiilor de stat — Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii si Fondul National de Dezvoltare.

„Am bugetat toate masurile din Programul de Guvernare, am implementat proiectele de etapa conform graficului de implementare aferent Programului din domeniul Economiei si am creat cadrul necesar pentru toate celelalte masuri asumate de Guvern. Sunt determinat sa raman un partener deschis si constructiv pentru mediul de afaceri, un integrator de solutii, mentinandu-mi abordarea manageriala in gestionarea problematicii complexe a business-ului romanesc”, a mai spus Petrescu.

Alexandru Petrescu a fost validat miercuri, in cadrul Comitetului Executiv National al PSD, pentru functia de ministru al Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, functie ramasa vacanta in urma demisiei lui Florin Jianu. La 2 februarie 2017, in calitate de ministru al Economiei, a fost desemnat sa asigure interimatul la Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

La 4 ianuarie 2017, Petrescu a fost validat ministru al Economiei in Cabinetul Grindeanu.

Sursa: Agerpres