Pe 4 ianuarie 2021, în cadrul unei emisiuni la Digi24, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a făcut precizări referitoare la schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar întreprinderilor din domeniul turismului, structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare, structurilor de alimentație și agențiilor de turism:

Nu am vrut să o întârziem, ea era gata când am venit în minister, dar am vrea să o modificăm în niște aspecte cheie și anume: este vorba de 2,5 milioane lei care ar veni 100% din bani naționali, din banii contribuabililor, în condițiile în care putem totuși să accesăm fonduri europene. Vreau să punem această schemă pe fonduri europene.”

Totodată, ministrul a explicat că în prezent ordonanța prevede ca granturile să fie acordate în cuatum de 20% din pierderea din cifra de afaceri pe 2020, comparativ cu 2019, astfel că afacerile înființate târziu în anul 2019 sau chiar în 2020 nu pot beneficia de aceasta, fiind necesară găsirea unei soluții:

Sunt niște probleme la nivelul criteriilor de eligibilitate, de exemplu, ea funcționează într-un mod în care sunt foarte de acord principial, însă mai poate fi corectat: ți se rambursează 20% din diferența de cifră de afaceri între 2019 și 2020, că se estimează că aceea este pierderea pe care a suferit-o afacerea respectivă. Problema e că unele firme s-au înființat foarte târziu în 2019, deci nu au cifră de afaceri foarte mare, și unele chiar în 2020, care au suferit și ele. Deci pe ei i-a obligat statul să închidă, dar nu beneficiază de nimic, deci acolo trebuie să găsim o soluție”.

Conform ministrului Năsui, aplicarea în cadrul schemei se va face tot prin intermediul unei platforme.

În ceea ce privește un termen referitor la lansarea schemei, ministrul a declarat că nu poate fi specificat momentan, pentru că „încă ne organizăm în minister ca să reușim să o operaționalizăm”.

Ordonanța de Urgență aferentă instituirii schemei de ajutor de stat a fost publicată în Monitorul Oficial la 31.12.2020.

Sursa: fonduri-structurale.ro