Ministrul Economiei a anunțat, joi, o nouă dată la care ar urma să fie lansată Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme. Care este situația de la Măsurile 1 și 2.

„Cred că pe data de 2 sau 3 decembrie vom lansa Măsura 3-granturi de investiții. Am promis că o vom lansa până în 6 decembrie (data alegerilor legislative- n.r.). Și tot săptămâna viitoare vom lasa și ElectricUp” – a spus Virgil Popescu, aflat în campanie electorală în perioada aceasta.

Nici pentru Măsura 3, nici pentru ElectricUp nu au fost publicate încă procedurile de implementare oficiale, ci numai proiecte de proceduri.

Încă din 6 august Guvernul a dat OUG 130/2020, prin care a instituit schema de ajutoare de stat de 1 miliard de euro, suplimentată între timp la 1,5 miliarde de euro, pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale.

În cadrul acestei scheme, Măsura 3 are un buget total de 550 de milioane de euro, cu tot cu aportul propriu al beneficiarilor.

Inițial, în schema de ajutor de stat aprobată de Ministerul Fondurilor Europene, se prevedea ca beneficiarii să depună toate cererile de finanțare, pe toate cele 3 măsuri de sprijin, până la data de 30 octombrie 2020, dar acest termen nu a mai fost respectat de Guvern.

Până acum au fost lansate Măsurile 1 și 2 – capital de lucru. Pentru Măsura 3 – investiții ministrul Popescu a avansat succesiv o serie întreagă de date prezumtive de lansare, dar sesiunea nu a fost lansată nici până acum. Între timp, s-a modificat și grila de punctaj, prin OUG 174/2020. Din declarațiile ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, aceasta este grila care se va aplica în prima sesiune.

În 14 septembrie și în 16 octombrie Ministerul Economiei a publicat două versiuni de proiect de procedură de implementare, dar nu a fost stabilită forma finală.

Perioada sesiunii ar urma să fie stabilită la 90 de zile, cu evaluare în 3 reprize lunare.

În schimb, Măsurile 1 și 2 sunt în derulare. „Până aseară s-au făcut în jur de 3.400 de plăți pe Măsura 1. Suntem în evaluare continuă cu Măsura 1 și Măsura 2. Am trimis prima tranșă pentru Măsura 2. Până în 6 decembrie vom plăti mai mult de 10.000 de cereri”, a spus Popescu.

Sursa: startupcafe.ro