arbitraj

Arbitraj Comercial – Regulament   |  Arbitraj Comercial – Taxe

DESCRIERE ȘI AVANTAJE

Arbitrajul este o modalitate alternativa de solutionare a litigiilor, cu precadere a celor patrimoniale ivite intre profesionisti, cu exceptia celor care privesc starea civila, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorala, relatiile de familie si drepturile cu privile la care persoanele nu pot dispune. Litigiile sunt incredintate spre solutionare, potrivit conventiei partilor, unor arbitri alesi de parti, persoane carora le revine sarcina de a judeca litigiul si de a pronunta o hotarare, pe care partile se obliga sa o execute.               

 Inserarea intr-un contract civil a clauzei arbitral sau incheierea unei conventii arbitrale, indreptateste partea interesata, in cazul aparitiei unui litigiu, sa ceara solutionarea acestuia pe calea ARBITRAJULUI fiind exclusa, astfel, competenta instantelor judecatoresti.            

 Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie Suceava organizeaza la cererea celor interesati, arbitrajul institutionalizat pentru solutionarea de litigii civile interne si internationale.

 Institutia Arbitrajului a fost introdusa prin Legea nr. 59/1993, ce a modificat  Codul de Procedura Civila din 1948 abrogat , fiind astazi reglementat de Cartea a IV-a, art. 541 – 621 din Noul Cod de Procedura Civila, adoptat prin Legea nr. 134/2010, intrata in vigoare la data de 15.02.2013 , unde este cuprinsa intreaga reglementare ce se refera la competenta  Tribunalului Arbitral, organizarea si functionarea sa, inclusiv procedurile de judecata folosite de aceasta instanta de jurisdictie alternativa.  

 Partile trebuie sa prevada in contractele lor o conventie, adica un acord de vointa numita clauza compromisorie, prin care sa se stipuleze ca eventualele litigii ce se vor ivi in derularea contractului, urmeaza sa fie judecate de Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie Suceava. O astfel de clauza se poate incheia si ulterior  perfectarii contractelor, adica in timpul derularii lor, prin act aditional.  

Pe lista arbitrilor Camerei de Comert si Industrie Suceava, se afla specialisti de inalta tinuta profesionala, avocati, consilieri juridici, judecatori, de unde, potrivit art. 555 si urmatoarele din  Noul Cod de Procedura Civila, partile pot sa-si aleaga arbitrul de care doresc sa fie judecati, adica fiecare parte isi poate alege arbitrul, iar cei doi arbitri aleg supraarbitrul, pentru a nu se ajunge la balotaj cu ocazia judecarii si pronuntarii Sentintei Arbitrale.  

Taxele de arbitraj sunt mai mici decat la instantele judecatoresti cu pana la 50%.  

Un litigiu dedus judecatii Curtii de Arbitraj Comercial se judeca in maxim 6 luni cu celeritate spre deosebire de instantele judecatoresti, unde utilizandu-se cele trei grade de jurisdictie, respectiv: Judecatorie, Tribunal si Curte de Apel, sau Tribunal, Curte de Apel si Curtea Suprema de Justitie se ajunge uneori la  1 pana la 3 ani de judecata, mai ales atunci cand instanta de control judiciar caseaza cu trimitere o anumita sentinta a instantei inferioare.  

Dosarul ce se judeca in cadrul Arbitrajului Comercial este confidential, la el neavand acces decat partile din litigiu. Procesele civile nu sunt publice.  

Deasemenea,  litigiul ce se judeca de Tribunalul Arbitral, nu are caracterul solemnitatii dezbaterilor dintr-o sala de judecata a proceselor de drept comun, astfel ca partile sustin intr-un mod degajat, de fapt colegial, argumentele pro si contra referitoare la cauza.  

Pe langa competenta de necontestat a arbitrilor de pe lista CCI Suceava, instanta arbitrala nu judeca intr-o zi programata pentru dezbateri, decat una sau doua cauze, pe cand primele instante de drept comun, judeca intr-o sedinta zeci de dosare.  

Executarea Sentintei Arbitrale se poate face de buna voie de partea impotriva careia s-a pronuntat, iar daca nu se executa astfel, aceasta constituie titlu executoriu de drept conform art. 615 din Noul Cod de procedura Civila si poate fi executata silit ca orice hotarare judecatoreasca.  

Sentinta Arbitrala poate fi desfiintata numai pe calea actiunii in anulare, si numai pentru unele motive ce nu vizeaza fondul litigiului, ci mai degraba pentru anumite exceptii procedurale inserate la art. 608, lit. a – i din Noul Cod de procedura civila.

Celeritatea

Cuvantul des intalnit in limbajul juridic respectiv acela de celeritate, provine atat din frantuzescul celerite cat si din latinescul celeritas, care inseamna iuteala sau repeziciune.  

Importanta solutionarii litigiilor civile cu repeziciune, nu mai trebuie demonstrata, deoarece este evident ca deprecierea monedei nationale aduce mari prejudicii acelor societati care sunt lipsite de fondurile banesti neincasate pentru produsele livrate sau serviciile prestate.  

Actionand debitorii in instantele de drept comun unde sunt trei grade de jurisdictie, cu cheltuielile de judecata ce le implica folosirea cailor de atac – apel sau recurs –  procesele pot  durata uneori ani de zile, dupa care chiar daca s-a obtinut castig de cauza, suma acordata poate reprezenta uneori 50% din valoarea initiala. Desigur ca partea interesata poate cere, pe parcursul judecarii proceselor, actualizarea pretentiilor cu timbrarea valorica corespunzatoare, procedura este foarte greoaie si nu intotdeauna este acceptata de toate instantele de judecata.  

Daca insa partile dintr-un contract accepta clauza compromisorie, Tribunalul Arbitral rezolva intr-adevar cu celeritate litigiul, mai bine spus cu repeziciune, care nu poate fi intalnita in cazul judecarii pricinilor la instantele de judecata.  

Un litigiu dedus spre a fi judecat de un Tribunal Arbitral, se va solutiona in maximum 6 luni de zile, in cele mai multe cazuri acest termen fiind de 2-3 luni, toate partile din proces sunt multumite de Sentintele pronuntate de Tribunal Arbitral. 

Confidentialitatea

Cartea IV din  Noul Cod de Procedura Civila, respectiv art. 541 – 607, nu prevede niciunde ca procesele deduse judecatii Curtilor de Arbitraj de pe langa Camerele de Comert, sa se judece cu publicitatea prevazuta pentru procesele ce se judeca la celelalte instante de drept.   

De aici concluzia fireasca ca procesele ce vor fi judecate de catre Tribunalele Arbitrale, constituite in baza textelor de lege din Codul de Procedura Civila, nu sunt publice, la ele putand participa doar partile din proces sau reprezentantii lor autorizati.   

Secretul dezbaterilor sau mai precis, confidentialitatea acestora, este un avantaj pentru operatorii economici, cifrele care se discuta, starea de fapt a societatilor in cauza precum si situatia lor de drept, nu se face publica la instantele arbitrale. La instantele de drept comun, toate discutiile sunt publice si oricare dintre adversarii sau concurentii uneia dintre partile din proces pot culege si retine toate informatiile de care au nevoie, pot consulta inclusiv dosarul la arhiva instantei si pot asculta pledoariile avocatilor din timpul procesului.   

De aici pot decurge teoretic o serie de neplaceri pentru unii dintre operatorii economici, aspecte care nu apar in procesele ce se judeca la Tribunalele Arbitrale de pe langa Camerele de Comert, unde se respecta confidentialitatea, atat in ceea ce priveste consultarea dosarelor deduse judecatii acestor instante speciale, cat si cu ocazia dezbaterii cauzelor, la care participa numai reprezentantii autorizati ai partilor implicate.